Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság ünnepi ülése 2015-ben

Az Őszi Szent Erzsébet Napok alkalmával - immáron hagyományos módon - az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság megtartotta ünnepi ülését. A mostani alkalom különleges volt, hiszen a Társaság tagjain kívül elfogadták meghívásunkat Hercegkút és Tolcsva települések polgármesterei és Sárospatak új plébánosa is. Az összejövetel apropója az augusztusi Magyar Koronaőrök Egyesülete által kezdeményezett gyűjtés volt. Az Egyesület - mint ahogy arról korábban már sajtóhírt adtunk ki - gyűjtést rendezett a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Az összegyűlt pénzösszeg Kárpátaljára való eljutását a Történelmi Társaságra bízta.

Ezen a délutánon a kárpátaljai körútról, az 1.200.000 Ft. ünnepélyes átadásának beszámolóját hallgathatta meg a Társaság tagsága. A nyári gyűjtőakcióban négy település vett részt: Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tolcsva és Hercegkút.

Dr. Szabó Irén, a Társaság elnöke beszámolójában mind a gyűjtésről, mind a kiosztás eseményéről beszámolt. Az összeget egyenlő módon osztották szét három történelmi egyház szervezete között.

A körút első állomása a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum volt, ahol az egész iskola összegyűlt, és ünnepelte a magyarországi adomány átadását. Tóth Jenő iskolaigazgató hálásan megköszönte a küldeményt, és egy kézzel festett ikont ajándékozott a Társaságnak.

A második helyszín Munkács volt, ahol a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyei Karitász vezetőjével Nagy Ferenccel és munkatársával Popovicsné Palojtai Mártával az Árpád-házi Szent Erzsébet szegénykonyhát látogattuk meg , és átadtuk összegyűlt adomány  második egyharmadát. Az Egyházmegye karitász munkája sokrétű, hiszen van szegénykonyhájuk, szerveznek lelkigyakorlatokat és az élet védelmét szolgáló programjaik is vannak.

A harmadik helyszín a Nagyberegi Református Líceum volt. Itt adták át az utolsó egyharmadát a pénzadománynak, a Beregszászban működő Református Diakonia Szolgálat részére gyógyszer és fűtés támogatás céljára.                                    

Az adományok eljuttatásában Pándi-Szekeres Dávid és felesége Anna volt segítségünkre. Ők 23 éve végeznek missziós szolgálatot Kárpátalján a magyar reformátusok körében. Hetente mennek, hogy segítsék és előmozdítsák a kárpátaljai magyarság lelki gondozását. Áldozatos munkájukat mi is szemmel kísérhettük. Ezúton is köszönjük segítségüket!  Hálás szívvel köszönjük mindazok adományát  és munkáját, akik hozzájárultak a gyűjtés sikeréhez. Isten áldja meg a jószívű adakozókat kérjük!