Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság ünnepi üléséről

A VII. Őszi Szent Erzsébet Napok alkalmával, a hagyományokhoz híven megtartotta ünnepi ülését az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaság. "Az idei évben történelmi pillanatot élhetünk meg, hiszen 1964. után 50 évvel újra felújításra kerül a sárospataki Bazilika. A D.-i torony tetőt kapott, mely torony két művészi munkával gazdagodott" - kezdte köszöntőjét Dr. Szabó Irén a Társaság elnöke.  Az est ünnepi köszöntője után Rácz Gábor ötvösművész és Bráda Tibor színes üvegablak készítő mester tartott előadást a megvalósult munkákról.

Rácz Gábor vetítőképes előadásában bemutatta a templom oratóriumának tetejére készített zománc munkáit, a rózsafűzérre emlékeztető rózsa motívumok elhelyezését, a csillagot, mely utalás a csillag által jelzett helyre ahol Szent Erzsébet született, illetve a víz hullámzásának motívuma mely a Bodrog-folyót ábrázolja. 

Az ő előadása után részletet hallhattunk a Magyarország virága c. forráskötetből. A négy szolgáló vallomásai közül a tűzlegenda történetét ismerhettük meg, mely történet lett a témája az új színes üvegablaknak. Ezek után következett Bráda Tibor festőművész előadása, aki a napokban megjelenő könyve alapján mutatta be a folyamatot, ahogy a díszüveg elkészült. A legizgalmasabb talán a kép bemutatása volt. Megtudhattuk a megjelenített szimbólumok jelentését, a képen ábrázolt, a könyörületesség 7 figuráját, és a gótikában a földtől az ég felé haladó téma kibontakoztatásának jelentőségét. Az egész üvegablak a rajta futó szalag szövege által teljesedik ki, mely Erzsébet szavait idézi: "Tegyétek boldoggá az embereket!". 

Reméljük, hogy az esténként kivilágított ablak a tűz legendájának jelenetével nem csak a sárospatakiak, hanem minden erre látogató szívét megmelengeti és örömmel tölti el.